2012. február 17., péntek

Thy Catafalque

Juhász János és Kátai Tamás
A Thy Catafalque nevű avantgarde black metal együttest Kátai Tamás és Juhász János alapították Makón 1998-ban. Az összes albumon dobgép hallható. Egyetlen demó után a budapesti KaOtic Productions kiadta első, Sublunary Tragedies című albumukat 1999-ben, melyet a második lemez 2001-ben követett Microcosmos címen.

Az évek múlásával a zene egyre kísérletezőbbé és bátrabbá vált, sokat merítve a közép-európai szülőföld kultúrájából. Időközben a KaOtic Productions megszűnt, így a harmadik album, a Tűnő Idő Tárlat szerzői kiadásként jelent meg 2004-ben. Ekkorra a szövegek magyar nyelvűek lettek, a zene pedig az addigi legszínesebb, legátfogóbb anyag lett a zenekar történetében. A lemezen található három versfeldolgozás: a Héja-nász az avaron, a Zápor, illetve Az ősanya szól ivadékaihoz és az A medve-ős egybefűzve. A Csillagkohó, illetve a Neath Waters (Minden vízbe mártott test című dalok egy-egy részletéhez klip készült.  Az Epidemie Records 2010 őszén megjelentette az albumot digipak csomagolásban, 500 példányban

A Tűnő Idő Tárlat világát festi meg még élénkebb színekkel a 2009-es kiadvány, a Róka Hasa Rádió, mely a cseh Epidemie Records gondozásában jelent meg korlátozott számban, különleges csomagolásban. Az albumot 2009 végén licencelte az orosz Soyuz Music. A felvételek Makón és Eidenburghbam zajlottak. A lemezen részletek hallhatók Dr. Závodszky Péter, az MTA SzBK Enzimológiai Intézetének professzora "Fehérjék - A szerkezettől a funkcióig, a fizikától a biológiáig" című előadásából, illetve az "Orosz nyelv, általános iskola 5. osztály" című kazettáról (Szilvási László, 1987). A Molekuláris gépezetek egy részletéhez és a Köd utánam című dalhoz klip készült.

2011-ben a zenekar a francia-amerikai Season Of Mist kiadóhoz szerződött, ezáltal megjelent az 5. lemez, melynek címe Rengeteg. Ekkor Juhász János már nem tagja a "együttesnek".

Kátai Tamás
  
Diszkográfia

Demo felvétel:
Cor Cordium (1999)

Albumok:
Sublunary Tragedies (1999)
Microcosmos (2001)
Tűnő Idő Tárlat (2004)
Róka Hasa Rádió (2009)
Rengeteg (2011)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése